De betekenis van winst voor Empatec

Ook binnen een sociaal werkleerbedrijf zoals Empatec speelt geld een rol. En hoewel dit vanzelfsprekend niet de hoofdrol is, is het belangrijk voor de maatschappij om te begrijpen hoe het financiële plaatje eruitziet. John Bonnema, Manager Finance bij Empatec, merkt op dat de relatie tussen financiën en Empatec vaak anders wordt gezien dan de werkelijkheid. “Onze dienstverlening wordt soms als goedkoop beschouwd, terwijl binnen de samenleving het idee bestaat dat we volledig afhankelijk zijn van publieke middelen. De werkelijkheid is echter veel genuanceerder.”

Loonkosten

Empatec maakt deel uit van een Gemeenschappelijke Regeling (GR), een samenwerking tussen gemeenten die subsidie ontvangen van het Rijk. Deze subsidies zijn bedoeld om mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt naar passend werk te begeleiden.

John legt uit: “Deelnemers krijgen een indicatie, zoals BAB (Baan-Afspraak-Baan). Voor hen wordt een loonwaarde berekend. Bijvoorbeeld, als de loonwaarde 50% is, betekent dat een werknemer een taak in 2 uur uitvoert die een reguliere werknemer in 1 uur zou doen. De werkgever betaalt de helft van het minimumloon; de andere helft komt uit de loonkostensubsidie van het Rijk. Dit geldt ook voor personen met een indicatie voor Beschut Werk, maar zij werken veelal in een beschermde werksetting, zoals bij Empatec.”

Een normaal bedrijf

Het publieke geld wordt dus niet gebruikt om de bedrijfsvoering van Empatec en Pastiel te financieren, maar om de uitvoering van de Participatiewet mogelijk te maken. “Bij Empatec werken ook mensen in reguliere functies. Deze medewerkers, evenals de investeringen in bijvoorbeeld ons machinepark, duurzaamheid en logistiek, worden gefinancierd uit de opbrengsten van onze vakbedrijven,” vertelt John. “We zijn in die zin gewoon een bedrijf, net als elk ander bedrijf.”

Dat betekent ook dat Empatec marktconforme tarieven rekent voor haar diensten, in tegenstelling tot wat het bedrijfsleven soms verwacht. John: “Omdat er wordt gedacht dat we geen kosten hebben aan onze medewerkers, verwachten bedrijven soms dat we daardoor goedkoper zijn. Empatec zoekt echter het optimum tussen persoonlijke, maatschappelijke en economische waarde. Voor onze opgave hebben we bijvoorbeeld jobcoaches voor nodig, wiens loon niet vanuit het Rijk of de GR komt. Wij kunnen ook winst maken als we dat zouden willen door dit personeel te laten gaan, maar het gaat juist om de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers en onze maatschappelijke opgave. Dat betekent dat ook Empatec tegen eerlijke economische waarde haar diensten aanbiedt.”

Allergrootste winst

Het idee dat Empatec draait op belastinggeld klopt slechts gedeeltelijk. John verduidelijkt: “De loonkosten die vanuit het Rijk worden gedekt, komen inderdaad uit belastinggeld, net zoals alle andere overheidsuitgaven. Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is dat het investeren in mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op lange termijn kosten bespaart.”

De allergrootste winst is namelijk dat de deelnemers met het hebben van zinvol werk een nieuwe sociale omgeving kunnen ervaren en hierdoor groeien. Ze krijgen een netwerk en krijgen het gevoel van zingeving. Het is bewezen dat mensen die bij Empatec werken minder ziek zijn dan wanneer ze thuis zouden zitten, waardoor de druk op gezondheidszorg minder hoog is. Men komt minder in aanraking met de criminaliteit, waardoor inzet van politie minder nodig is en ook daar minder kosten voor worden gemaakt. John: “Onder de streep is er voor de samenleving, dus ook voor de belastingbetaler, netto alleen maar winst.”

Empatec: een investering in mensen én de samenleving

Het werk van Empatec draait om meer dan alleen cijfers. Het is een investering in mensen, bedrijven en de samenleving als geheel. John vat het mooi samen: “Onze meerwaarde zit in het totaalplaatje: het werk dat we leveren, de levens die we verbeteren en de kosten die we besparen voor de samenleving. Dat is waar we echt winst maken.”