“Het mes van werkgeluk snijdt aan meerdere kanten”

De missie van Rabobank is ‘Growing a better world together’. Dat doen ze op allerlei manieren: met een duurzamere energievoorziening voor meerdere locaties en circulaire oplossingen binnen het vastgoed, maar ook met de inzet van vakkrachten met een grotere uitdaging op de arbeidsmarkt. Onlangs hebben Rabobank en Empatec de handen ineengeslagen voor het ontwerp en de productie van verschillende kantoormeubelen. Luut Terluin, projectmanager bij Rabobank: “Door te kiezen voor zo’n samenwerking creëren we een plus-plus-situatie. Empatec is voorzien van passende werkzaamheden voor hun medewerkers, en Rabobank profiteert van mooie meubels.”

Als projectmanager huisvesting bij Rabobank, houdt Luut zich momenteel bezig met een aanzienlijk interieurproject: meer eenheid in de uitstraling van de ruim 100 Rabobank-vestigingen in Nederland. Luut: “We rollen nu het Rabo Local House – concept uit: een blauwdruk aan de hand waarvan we elke vestiging herinrichten. Elke vestiging is anders, dus de invulling is ook anders. Dat vraagt om maatwerk.”

Sociaal werkleerbedrijf

Voor de ontwikkeling van het meubilair wilde Luut graag de expertise inschakelen van een sociaal werkleerbedrijf. Een passende en logische keuze, want het creëren van werkzaamheden voor mensen met een grotere uitdaging op de arbeidsmarkt past goed bij de missie van Rabobank. Via een relatie van Luut kreeg hij de tip om eens aan te kloppen bij Empatec. “Zo ontstond een mooie samenwerking,” vertelt Luut.

Maatwerk meubilair

Bij Empatec Maakwerk kunnen organisaties terecht voor allerlei soorten productie en montage van hout en metaal. Groot én klein. Seriematig, maar ook maatwerk. Luut: “Nadat ik de bouwkundige werktekeningen met Empatec had gedeeld, gingen zij aan de slag met het ontwerpen van het meubilair: een robuuste tafel met geïntegreerde stroomvoorziening en een tweetal plantenbakken van hout met een metalen binnenbak. Er golden een aantal voorwaarden: het moest binnen de Rabobank-huisstijl passen, gemaakt zijn van duurzame hout- en metaalsoorten en duurzaam geproduceerd zijn.”

Empatec Maakwerk maakte een proefopstelling van de meubels voor een beoordeling van Luut. Hij ging op zijn beurt hiermee terug naar de organisatie om groen licht te krijgen voor de eerste pilot. Inmiddels schitteren de meubels op de eerste vijf proeflocaties en wordt de toepassing op meerdere locaties onderzocht. Luut: “De kwaliteit van de meubels is heel goed, en ze passen mooi in het nieuwe concept van Rabobank.”

Het belang van sociale inclusie

Met haar duurzame, sociale werkwijze inspireert Rabobank voor een betere wereld. Niet alleen met eigen maatregelen, maar ook door het netwerk van ondernemers aan te zetten tot actie. “We moeten het samen doen, ‘growing a better world together’,” vertelt Luut.

Het belang van sociale inclusie is groot, ziet Luut. “Sla de handen ineen met een sociaal werkleerbedrijf, of neem vakkrachten met een arbeidsmarktuitdaging in dienst. Je kunt ze ook een stageplek bieden. Het is het onderzoeken waard, want iedereen wordt er beter van. De samenleving wordt er beter van, want men voelt zich beter en gezonder door een goede dagbesteding met passend werk. Daardoor wordt de druk op de zorg minder. De werknemer wordt er ook beter van, want die ervaart door waardevol werk meer werkplezier. En ook organisaties en ondernemers profiteren, namelijk van het kwalitatieve werk van de werknemers. Het mes van werkgeluk snijdt aan meerdere kanten,” besluit Luut.