Ontwaken op Sneekweekcamping: ‘Feesten en geen stress’

Uit het Sneeker Nieuwsblad – 08-08-2024 – Akke Boonstra

Offingawier Maandagochtend, de pop-up Sneekweekcamping van RCN De Potten is nog nauwelijks ontwaakt. Half open tenten die om 9 uur ‘s ochtends de hitte moeten verminderen, de allereerste jongeren die op een stoeltje kruipen en een muziekbox tevoorschijn halen.

Parkwachter Jan Koenen van Empatec begint intussen aan zijn eerste rondje over het terrein van De Potten. „Het is mijn allerlaatste Sneekweek, in september stop ik ermee en dan heb ik hier meer dan 28 jaar gewerkt”, vertelt Koenen, terwijl hij zijn eerste bakje koffie drinkt. Hij en zijn collega’s zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en voor het schoonhouden van de prullenbakken op het terrein van De Potten. In een golfkar, met laadbak voor de vuilniszakken, rijdt hij het recreatieterrein op. Rakelings scheert hij langs de waterkant van de Snitser Mar, waar de eerste zeilboten in alle vroegte op het water dobberen.

„Met de Sneekweek hebben we het veel drukker dan normaal. Zeker met mooi weer, dan komen de mensen massaal naar het strand. Morgen zal het hier wel een bende zijn”, voorziet Koenen. Bankjes en prullenbakken: hij houdt alle recreatieplekken intussen nauwlettend in de gaten. „We zien met de Sneekweek ook vaak dat mensen vuil uit auto’s gooien, dus daar let je ook op.” De Sneekweek, dat vinden ze eigenlijk ook maar een beetje een zuipevenement, als Koenen eerlijk zijn mening geeft. „Maar voor nu ziet het terrein er heel netjes uit.”

Elf uur, de camping wordt langzaam wakker. Op de speciale Sneekweekcamping van RCN De Potten klinkt intussen Abba uit de muziekbox, de eerste tenten worden opgevouwen en onder grote schaduwdoeken zitten zo’n vijftien jongeren aan de koffie. Wouter Slingerland (24) en zijn vrienden komen uit de buurt van Rotterdam, ze kennen elkaar van school en besloten samen naar het evenement te gaan waar ze al zoveel over hadden gehoord.

„We werden rond een uur of 9 wakker vanochtend, maar lagen pas om 5 uur in onze tent. Gistermiddag hebben we een bootje gehuurd, varen hoort er natuurlijk bij als je naar de Sneekweek gaat. Nadat de muziek in de stad voorbij was zijn we verder gaan feesten op de camping.”

Verderop kruipen vriendinnen Karlijn van den Burg en Luna Wesseling (19) uit hun met vlaggen versierde tent. „Het is vooral veel gezelligheid, feesten en geen stress. Je hoeft helemaal nergens naartoe”, zegt Van den Burg, die afgelopen zaterdag haar tent opzette op de Sneekweekcamping. „We gaan vooral naar de zeilraces en boten kijken, en straks doen we mee met de rubberbootbootrace in de stad. Daarvoor moeten we trouwens nog wel iets opblaasbaars kopen.”

Drie jongens, ook uit de buurt van Rotterdam, komen er intussen bij zitten: ze staan een paar tentjes verderop. „Zijn jullie al wezen kijken bij het zeilen?”, vraagt één van hen. „Daar moet je eigenlijk wel verstand van hebben voor je er naar gaat kijken, anders snap je er niet veel van”, denkt hij zelf. „En toch is het hoe dan ook leuk om naar te kijken al die zeilen. Heel bijzonder.”

Bij de uitgang van de camping zit nog steeds Jan Koenen, die alle ontwakende bezoekers van de camping begroet. Hij steekt zijn hand op naar de gasten van de Sneekweek – dit jaar voor het laatst. In september neemt hij afscheid van zijn werkgever Empatec.